Recentele negocieri de vineri, 19 septembrie, pentru tranzitul gazului rusesc prin sistemul de conducte ucrainean se desfăşoară sub relativa presiune a încheierii contractului de tranzit existent către UE în luma ianuarie 2020.
Totuşi, în mod paradoxal, anul acesta Ucraina este în poziţia de forţă şi acordul găseşte o Rusie dependentă de acest tranzit şi implicată în procese internaţionale pe toată linia vizând poziţia sa monopolistă şi datoriile către Naftohaz, compania de stat ucraineană.
Reuniunea de la Bruxelles a avut loc cu medierea lui Maros Sefcovic, încă responsabilul european pentru energie. Formatul trilateral Ucraina-Rusia-UE a avut un nivel politic de reprezentare, prin miniştrii energiei Alensandr Novak şi Oleksiy Orzhe, dar şi prin reprezentanţii celor două companii implicate, Gazprom şi Naftohaz Ukraina. Iar discuţiile au fost mai degrabă prietenoase, dacă nu punem în calcul animozitatea evidentă între cele două companii, cu litigii şi datorii reciproce la plată.
În momentul de faţă, poziţia de forţă aparţine, în mod paradoxal, Ucrainei. Este vorba despre un proces deja câştigat la Tribunalul Internaţional de la Stockholm privind întreruperea furnizării gazului în 2014, în timpul războiului, dar şi un proces pregătit pentru litigiul privind costurile întreruperii contractului în ianuarie, dacă Rusia şi Gazprom nu doresc să reînnoiască acest contract.
mai mult la : adevarul.ro